Ce am înţeles eu din poveşti

Visits: 68


M-am apucat de învăţat pentru grad, gradul 2. Aşa e în învăţământ, ca să faci dovada înţelepciunii mai dai din când în când câte un examen. Şi salariul creşte, sigur că da, cu vreo 10 lei. Pentru studii superioare mi-a crescut cu vreo 20 de lei, pentru definitivat cu vreo 5 lei. Ei, merită efortul.

Primul examen este din literatură pentru copii, aşa că mă delectez de vreo două săptămâni cu lecturi uşoare. Cum tot citeam eu poveşti, poezii, proverbe, zicători, am observat nişte inconsistenţe, că de, altfel văd acum Cenuşăreasa decât o ştiam eu în copilărie.

Aşadar, să discutăm punctual:

  1. Poveştile pentru copii nu beneficiază de copy-write. Cenuşăreasa e ba a Fraţilor Grimm, ba a lui Andersen, Albă-ca-zăpada este copiată la scară ridicată de Ioan Slavici în Floriţa din codru. Care prinde un subiect spumos, îl dezvoltă în variantă proprie şi personală. Concluzia este că Cenuşăreasa cu cele două variante pe care eu le-am citit, aparţinând celor doi autori, nu corespundea în fapt niciuneia dintre variantele copilăriei mele. Ce ştiam eu era o mixtură de fapt între ele două.
  2. Împăraţii nu fac nimic în nicio poveste. De fapt, taţii împăraţi nu fac nimic. Ei sunt manipulaţi de către femeile acre pe care şi le-au luat, de obicei a doua oară, că prima nevastă care era bună ca mierea, poate chiar ca sarea în bucate, întotdeauna decedează. Nimeni nu este interesat de ce anume crapă personajul bun a poveştii. Aşadar, fiind văduv, bărbatul se recăsătoreşte, ca urmare ce deducem de aici, că dacă n-ar fi femeile s-ar alege vai şi amarul de ei. Dar mai deducem că în viaţă doar prima alegere e bună, a doua e sortită eşecului. Nu pricep de ce însă sunt atât de dezinteresaţi de noua achiziţie, o iau exact pe aia care se pricepe la vrăji, la blesteme and Co. După ce au luat-o, scorpia reuşeşte să-i facă praf copila frumoasă, sau merge chiar până la 11 băieţi (Lebedele, Andersen) şi în tot timpul ăsta, tata stă cu mâinile în sân. Nu are nimic de zis, nu apară interesele propriilor copii, parcă e spălat pe creier. Dacă asta s-ar întâmpla în zilele noastre cu siguranţă Protecţia i-ar lua copiii din tutelă.
  3. Cel mai mic dintre fraţi respectiv surori pică întotdeauna de fraier(ă). El, respectiv ea este subestimat(ă) şi luat(ă) în derâdere, ca urmare, este o chestiune de principiu să iasă câştigător(oare) până la final. Fraţii mai mari au aere de superioritate deci le induc acestora o stare de inhibare. Bine însă că au psiholog, în persoana (vorba vine) calului sau a unei bătrâne care este ori Sfânta Miercuri ori Sfânta Duminică.
  4. Orice poveste care conţine un Făt-Frumos, îl prezintă pe acesta tăind cel puţin un cap de Muma Pădurii, de balaur, de Gheonoaie. Ocazional şi el mai are parte de o moarte sumbră dar întotdeauna se găseşte cineva să-l învie.
  5. Caii sunt cei mai ubercool. Ei le ştiu pe toate, mănâncă jăratic, zboară printre nori, au relaţii şi cunoştinţe ca rezolvă întotdeauna problemele stăpânului, au întotdeauna un sfat bun de dat. Transformarea lor este aproape miraculoasă, ei sunt nişte pricăjiţi la începutul poveştii, care, în urma unui proces de tragere de coadă şi de servire de tăciuni încinşi, devin roibi. În plus, există un misoginism cabalin, arar apar iepe în poveşti.
  6. În poveştile în care apar mame de animale, acestea sunt de mii de ori mai bune decât mamele obişnuite, ele întotdeauna se sacrifică pentru puii lor şi realizează acte de dreptate.
  7. Unele femei sunt cu adevărat narcisiste, au o oglingă la îndemână pe care o sâcâie cu întrebări tâmpite de genul ‚cine e cea mai cea din ţară?’. Oglinda este sinceră şi dă răspunsuri neaşteptate, concluzia este ‚nu adresa niciodată nimănui o întrebare de al cărui răspuns nu eşti pregătit să-l auzi.’
  8. Împărătesele aveau probleme în a rămâne însărcinate, viitorii copii sunt născuţi prin acţiunea vreunei vrăjitoare, vraci, divinitate. Eu nu pricep de ce n-ar fi fost mai simplu ca împăratul, soţul de altfel al împărătesei, să-şi facă datoria de soţ. Ar fi mult mai simplu ca femeia să rămână pregnantă, poate aşa nici nenăscutul copil nu ar mai avea atâtea probleme cu care este dator altfel să se confrunte, căci naşterea lui este condiţionată de ursitoare deci implică compromisuri.
  9. Harap-Alb este pe departe câştigător la prostie dintre toţi finaliştii la mâna vreunei prinţese, respectiv a unei împărăţii. O să revin cu detalii, dar credeţi-mă e chiar tâmpiţel personajul acesta.
  10. Finalul conţine întotdeauna o nuntă… şi atunci să mă mai mir de ce sunt eu agasată cu întrebarea ‚voi când urmaţi?’ din moment ce încă de la Făt-Frumos era partea cu fidelizarea şi statornicirea iubirii? De ce toţi se simţeau obligaţi să le ia pe Prinţese în căsătorie din moment ce le salvau? Asta era şi ideea… te-am salvat… libertate, neneacule, fă ce vrei cu viaţa ta, acum nu mai e nicio entitate scabroasă şi înfricoşătoare prin preajmă că le-am curăţat eu… De ce finalul fericit implică nuntă, ca să o ia de la capăt, Făt-Frumosul devenit împărat deci tată stă cu mâinile în sân, copilul se naşte cu intervenţii… câtă ciclicitate au şi poveştile astea…

Voi continua…

10 Comments on “Ce am înţeles eu din poveşti

  1. Pornind de la primele basme din viata lor copii sunt obisnuiti cu anumite valori…si nu cred ca toate le vor prinde bine cand vor creste.

    Imi amintesc un caz ciudat…citeam undeva despre un grup de ecologisti revoltat pe..Scufita Rosie. 🙂 Asta pentru ca, in cadrul basmului lupul este prezentat intr-o lumina negativa, ca pericol pentru om ce trebuie inlaturat. Starea de fapt e cu totul alta, lupii in general sunt tematori si in lipsa unei provocari sau unor conditii extreme evita oamenii.

  2. Stiam(asta se scrie despartit,nu?!)eu ca o sa ma binedispui..ha,ha..Dar speram toti din suflet sa nu le zici si alora la examire-grad ce crezi despre basme,pleeeeeaaas…..HI,HI,HI….
    Pe cind examenul?Sa tinem pumniiiiiiiiiii…………

  3. desi ocolesc topicurile despre povestile din copilarie,deoarece mi se par boring boring,postul asta l-am citit cu zambetul pe buze,parca dorindu-mi sa nu se mai termine..astept cu interes partea a 2-a 😀

  4. @Paula: De ce nu erau ecologiştii supăraţi pe faptul că Scufiţa rupea florile din pădure? Dacă unele erau protejate prin lege şi ea distrugea ambientul? Să fie supăraţi şi pe capra care rupea ‘frunze-n buze, smoc de flori, mălăieş’ să le ducă la iezi. Sau Protecţia să se sesizeze că împărăteasa a otrăvit parţial mărul dându-i-l Albei-ca-Zăpada deci pune la dispoziţie, cu bună ştiinţă, produse alterate.

    @Sveti: Nu, se scrie împreună. Examenul este în data de 27, primul, la Literatură pentru copii. Părerile mele sunt argumentate, aşa că, oare ce-aş risca cu ceva sinceritate??? Hihihi! 😀

    @Tyeisha: O, dar câte păreri mai am. Aşa-mi vin catralioane de idei când citesc orice. Deşi, cred că o să abordez noi interpretări ale clasicelor poveşti. 🙂

  5. sa nu cumva sa uiti sa detalizi ideea ca in povesti, de obicei, oamenii frumosi sunt buni si oameni urati(sau care ajung urati) sunt rai

  6. Eşti bestială !
    să nu te opreşti,mai “bagă” că sunt invidioasă rău pe puştimea educată de tine
    le doresc baftă,la ăia din comisie,şi ţie succesuri maximale

  7. incearca morfologia basmului, sa vezi ce-au inteles altii din basme, care nu sunt/n-au fost defel creatii pentru copii. si mai vezi si ce-seamna sa vezi lupul (apropo de scufita rosie). normal ca o sa gasesti aceleasi teme la mai multi, tratate totusi diferit; grimm si andersen sunt mai dark de felul lor;sunt curioasa de ce e harap-alb prostut; astept eventual commnets despre povestea porcului.

  8. @Daciana: Da, şi asta. Uite, doar în Dumbrava Minunată Sadoveanu refuză a o face-o pe Lizuca frumoasă, bine, are şi explicaţie, că nimeni în afară de Leana lu’ nea’ Nicu nu avea voie să fie măcar simpatică. Doar ştim cu toţii simpatiile politice ale autorului.

    @Cella: Mulţumesc, mulţumesc! Bag, bag, doar că-s condiţionată de planul de învăţat pe care mi l-am structurat. Ocazional mă mai lovesc şi cu biciul, nu învăţ, nu am voie să iau în derâdere poveştile. Aşa am fost o tocilară toată viaţa.

    @Mother Goose: Încearcă să acorzi mai multă atenţie caracterului ironic al întregului post. Nu sufăr de ignoranţă, poate doar de aroganţă, uite că-ţi făcui şi nişte versuleţe. Mă pricep şi eu la simbolistică, interpretare and co. Harap-Alb este chiar tâmpiţel de altfel, o să argumentez şi de ce doar că e prea lung, acum aici. Iar Povestea Porcului nu e în targetul meu acum, poate eventual la solicitări speciale.

  9. doamne , fata , da ai o dambla sa imparti chestiile astea in subcapitole ! ma obligi la 10 comentarii in loc de unu sanatos … in fine …
    1 – cenusareasa a facut sex cu fratii grimm ( lucru cunoscut prea bine acum … ) , pina cind fratii grimm l-au intilnit pe andersen , si si-au pus-o cu el . stii doar ca nordicii astia sint cam poponari … adica se fut in cur la greu ! alba ca zapada a abuzat sexual de piticaniile alea , impreuna cu ma-sa vitrega , dar fiindca era o poveste prea banala si autorul voia sa faca si el un ban gramada , cica ma-sa vitrega o ura pe alba ca zapada ! fals ! dupa ce scotea untu din pitici , zdrentele astea doua bagau un 69 de statea motanu incaltat in coada de peste ! dupa asta , statea la coada la ness . da asta-i din alt film …
    2- pai proastele alea mureau fiindca pe vremea aia erau tot felul de molimi , si , normal ca traiau alea de era carnea a dracu pe ele . traind doar astea , normal ca a doua nevasta era de genu asta , adica niste nenorocite , ba , ce mai! … era chiar asa greu de dedus ? eu cred ca nu …
    3 – pai ce faci soro ? ai uitat de bagaboanta aia de sfinta vineri ? sau de doctorul andrei ? phaaaaaaaaaa …
    4 – aici e ca-n filmele cu bruce lee ( a se citi cum se scrie , va rog ! ) cind asta le dadea un omor mic , de control , inainte sa le dea omoru mare ,de final . aici ii inteleg pe autori . pur si simplu nu se putea altfel !
    5 – iepe … give me a fuckin break !
    6 – nu stiu ce sa zic de mamele de animale , dar daca au la fro 40 de anisori , si sint aratoase , eu ma bag !
    7 – aici ai sarit calu , iapa , zebra , zebru , girafu , ma rog … cica femeile sint narcisiste in povesti ! again , give me a fuckin break ! pai hai sa-ti spun povestea adevarata cu narcis asta … narcis asta era de fapt o lesbiana dominatoare , deci femeie , deci nu barbat , deci o chema narcisa , da ?
    8 – aici bati cimpii lejer , de vara … hai ma , ce dracu , pai jigodiile alea ramineau gravide cu soferii , cu grajdarii , cu gradinarii palatului , in general cu oricine altcineva , doar cu imparatu , nu ! asa erau vremurile , rupestre … in ziua de azi nu se mai intimpla asa ceva ! din simplul motiv ca nu prea mai sint imparati …
    9 – probabil ca harap alb chiar era cam handicapat mintal ,am citit povestea acu fro 30 de ani , nu mai tin minte mare lucru , dar … atentie ! urmeaza … punctul 10 !!!!!!!
    10 – chiar si harap alb , asa lobotomizat cum era , nu se batea cu zmeul ca sa-i dea libertatea tirfei aleia ! pai tu chiar ne crezi timpiti , femeie ! hai sa-ti spun eu cum e de fapt . fata imparatului il regreta sincer pe zmeu , care avea o socoteala cit toate zilele . zmeul avea doar o mica problema de imagine in ochii ei , cum ar fi , si aici citez cu plescaituri , ” cum mortii ma-sii , are doua capete si doar un penis ? unde s-a mai pomenit asa ceva ? ” . si apoi nunta era o parabola , ce nunta frate , era viol in grup in toata legea ! fat frumos , gasca lui nebuna de santieristi ratati , calu … mama ce era pe fata imparatului … in cele din urma o lua de nevasta ca ii dadea idiotul ala de imparat jumate din imparatie acu si restu dupa ce dadea coltzu , ca altfel … raminea biata fata virgina ( oficial … )!

  10. @Andi Vate: Este prea hard core comentariul tau sa mai adaug eu ceva… Partea cu imparteala se numeste schematizare, asa am invatat eu in scoala si chiar si in particular ma exprim punctual… 🙂