Sfantu’ Asteapta, Raymond Queneau

Views: 40

Sfantu' Asteapta, Raymond Queneau Este cartea luata la Schimb de carti-2 de la Tania. As vrea din tot sufletul sa scriu ceva consistent despre ea dar stiu ca n-o sa-mi iasa. In timp ce citeam cartea declaram ca tipu’ (autorul) e nebun. “In sens bun sau in sens rau?” ma intrebau cei pe care ii abordam. “In sens ca e nebun, e dus cu pluta, e nebun.”
Faza naspa este ca romanul face parte dintr-un ciclu de cinci parti iar aceasta ultima parte reprezinta de fapt o versiune mult modificata a primelor volume, cu nume de personaje schimbate si mai putin dramatism. Asa se explica de ce am priceput atat de putin din simbolurile romanului. Ideea principala este ca exista un sat, o “Urbe Natala” in care oamenii sunt ghidati de cutume, in care obisnuinta si monotonul sunt intrerupte doar de sarbatoarea Sfantului Asteapta, care la randul ei reprezinta o traditie. Primarul cu cei trei copii domina viata satului pentru ca asta este rolul familei princiare, sa ghideze si sa ofere modele pentru cei din jur. Vin si turisti pe aici pentru ca sarbatoarea si tabieturile urbenatalienilor trebuiesc speculate, asadar ei cunosc comercialul. Asta pana cand baietii primarului ii descopera tatalui secretul si lucrurile iau o turnura curioasa. Nu mai dezvalui continutul ca vreau sa va chinuiti si voi cu ea asa cum am facut-o eu.
Hai sa zicem ca pana la urma urmei deslusesti continutul insa limbajul folosit de autor te duce la exasperare; o exasperare placuta, sa ne-ntelegem; am pariat ca era profesor de franceza si dupa ce am cercetat pe net, I was right, of course. Ma intrebam cat de distractiv ar fi fost sa o citesc in franceza (daca as fi stiut franceza) dar traducerea mi se pare foarte reusita oricum. Pe langa faptul ca pentru autor litera “X” nu ecsista, pe langa toate cuvintele inventate, mai are si o constructie lexicala alambicata. Ce mai, e nebun! In sensul bun, in sensul profesionist, in sensul cuceritor, in sensul aproape de genial. Cu alte cuvinte, imi place dar… e prea complicat sa fi putut eu sa fac o recenzie (chiar personalizata) pertinenta. Asa ca, in premiera, imi recunosc limita si dau un link catre o recenzie foarte buna, facuta de cineva mult mai priceput:

http://www.poezie.ro/index.php/article/1750849/index.html