Mama Noapte, Kurt Vonnegut

Views: 45

Mama Noapte, Kurt VonnegutEste prima carte de Vonnegut pe care o citesc. Din nou, aceeaşi problemă. E prea devreme să mă pronunţ, nu ştiu precis dacă îmi place sau nu. Nu m-a fascinat, asta-i clar.

Romanul prezintă confesiunea lui Howard W. Campbell Jr., cetăţean de origine americană, spion nazist, aflat în spatele gratiilor. Este judecat de Statul Israel pentru crimele de război comise. Confesiunea lui n-am găsit-o spectaculoasă sau consistentă. Născut în New York, îşi câştigă existenţa ca redactor şi crainic la emisiunile radio de propagandă nazistă pentru vorbitorii de limbă engleză, devine principalul expert în probleme americane la Ministerul Instrucţiei Publice şi Propagandei, şi îşi câştigă un loc meritat pe lista criminalilor de război datorită obscenităţii publice a faptelor sale. Aceasta consta în transmiterea de informaţii cifrate aliaţilor de război. Toate fără ştirea cuiva, fără implicarea soţiei sale, Helga Noth. Aşadar, avem un cuplu de invidiat, el dramaturg de succes, ea frumoasă şi inteligentă. Nimeni nu bănuieşte dualitatea lui Howard, dualitate care a costat vieţi, milioane de vieţi. Naivitate sau nu, cert este că a plătit cu propria viaţă pentru faptele sale.

Vă mai spun doar că există conspiraţie multă, o soţie moartă şi renăscută, spioni ruşi băutori de vodkă, un Frank Wirtanen care apare doar în situaţii de criză şi care aduce lumină în cazul Campbell Jr., o libertate neasumată şi nemeritată, vecini evrei ce ies eroi, americani ce nu pot trăi cu conştiinţa încărcată. Ce să mai zic, citiţi!