Canisul divei, Helmut Krausser

Views: 53

Canisul DiveiMi s-a parut un roman slabut. Inconsistent. Personajul principal este Maria Callas. Aceasta este reinviata prin iubirea pe care i-o poarta un personaj foarte ciudat, un diavol contemporan, un bolnav psihic. Nagy se prezinta la cabinetul psihiatrei Cora Dulz povestindu-si drama. Chiar daca la inceput pare ciudat si deplasat, acesta nefiind neaparat un caz surprinzator pentru Cora, aceasta incepe sa se simta atrasa de maleficul personaj, cel ce se prezinta drept diavolul sau Bagarozy. Ceea ce o atrage pe psihiatra la el este dorinta acestuia de a face tot posibilul incercand a sta in preajma fiintei adorate, Maria Callas. Pasiunea de care el povesteste ii starneste dorinte demult trecute pentru ea. Aflata intr-o casnicie captiva, in care sotului un orgasm ii poate fi fatal, traieste drama resemnarii si singura “nebunie” pe care o mai face este sa se amuze cu prietenii pe seama pacientilor sai.

Dar intalnirea cu Nagy contribuie la renasterea sa ca femeie. Se amorezeaza de el si pentru ca intalnirile de la cabinet incep sa-l inhibe pe pacient, ele se muta pe strazi si in apartamentul acestuia, modest de altfel. Tot ceea ce simtea acesta pentru diva Callas incepe sa simta psiholoaga pentru el: obsesie, as numi eu starea. Pe el nu numai ca il sperie dar il si indeparteaza. Asta n-o impiedica pe ea sa treaca la pasul urmator: hartuirea. Uita de propria-i deontologie, de sot, de prieteni, de ea. Vrea doar sa fie posedata de demon; doar ca demonul nu se simte atras de ea, ba o respinge la modul brutal. El are o problema cu Maria Callas, el ii posedase acesteia canisul, doar pentru o mangaiere. Canisul negru evident, pentru ca in cel alb cine putea sa fie daca nu Dumnezeu. Ii fuseses acesteia fidel chiar si cand il iubise pe Onasis, chiar si cand isi pierduse vocea si devenise isterica. Dar pentru ca iubirea se inlantuie cu ura, tot el este cel care ii cruta chinurile vietii si ii reda libertatea, prin moarte. Pentru sincron, asta incearca si Cora: isi ucide sotul si lasa ca suspiciunile sa se invarta in jurul fostului sau pacient; supriza insa era previzibila, suspectul nu fusese gasit acasa si un canis negru fugi de manca pamantul… Dupa ceva timp il revazu pe malul unei ape iar papusa pe care i-o aratase el intr-o intalnire precedenta era o fetita pe care o ducea in urma lui.

Interesanta experienta, noroc ca mi-a luat doar vreo doua ore sa citesc altfel cu siguranta m-as fi enervat ca am pierdut timpul cu astfel de carte. Si noroc ca am imprumutat-o. Si noroc ca nu sunt fan Maria Callas, altfel nu stiu daca m-as fi bucurat sa-mi vad numele idolului folosit intr-o carte doar pentru a vinde un continut desuet. Si noroc ca nu am scris-o eu, nu de alta dar eu sigur pot mai bine de atat. De asta am si povestit continutul in amanunt, sa nu va mai straduiti sa o cititi. 😀

2 Comments on “Canisul divei, Helmut Krausser

  1. Nu stiu, mai am cateva exemplare din colectia asta, sper sa nu fie toate asa slabute. Partea buna e ca le citesti imediat.