Coleg sau prieten?

Views: 55

Care este limita colegialitatii?! Sau a prieteniei?! Cand stii ca un coleg ti-e prieten?! Luam o situatie pur ipotetica. La servici, intotdeauna (sau cel putin asa ar fi dezirabil) exista o persoana care ti-e draga. Cu ea mergi la tigara sau dupa colt sa cumparati covrigei. Cu ea te apuci de un proiect sau imparti o sticla de suc. Cu ea te bucuri de o barfa sau de o haina noua cumparata. Este cel mai bun coleg doar pentru ca ti-e tie drag de el. Pazea sa fie bolnav sau intr-o delegatie. Ce sec este sa n-ai cu cine discuta si savura tigara! Nici n-ai chef sa socializezi cu altii pentru ca de ei radeai ieri. Acum ce sa faci?! Sa fi dragut doar de dorul lelii? Trebuie sa si explici de ce esti ingandurat. Ce sa spui?! Ca X lipseste si te plictisesti?! Induri in liniste si-l suni seara: “Esti bine? La lucru? Ce sa fie? Nimic nou… Cand vii?”

Cam asta e pe la servici. Dar daca ti-e asa de drag de X ce te-ar impiedica sa-l chemi intr-o duminica pe la tine? La masa, sigur, poate sa vina si cu partenerul. Si uite o seara in care X incepe sa devina mai putin coleg si mai mult prieten. Si luni iar la lucru. Si duminica impreuna. Si sambata de ce n-ati merge impreuna la cumparaturi? Si vineri dupa-masa de ce n-ati iesi la un suc impreuna? Si uite asa cat timp petreci cu X… Asta-l face prietenul tau? Sau ramane coleg? Nu de alta dar cateodata simti ca l-ai prezenta drept “prieten” dar nu vrei sa fortezi nimic. Oare “prieten” e prea mult?! Oare “coleg” e prea putin?! Cum sa-l prezinti altora? Doar X?! Pe el il poti suna oricand vrei sau inca deranjezi daca esti in afara orelor date de codul bunelor maniere? La el poti sa vii si neanuntat sau tre’ sa-ti anunti vizita ca deranjezi? Lui poti sa-i ceri bani imprumut fara sa te simti ingrijorat ca tre’ sa-i dai inapoi sau tre’ sa-i dai dobanda? Lui poti sa-i dai bani imprumut si sa stai linistit ca intr-o zi, cand are, sigur o sa ti dea inapoi sau tre’ sa-i dai pe semnatura?

Cum e treaba cu colegul? Are rost sa crezi ca ti-e si prieten sau nu amesteci oalele? Te bucuri de el la servici si la revedere-le e clar si raspicat: “Vorbim maine la servici!” Asa nu mai sunt dubii. Nu de alta dar daca tu crezi ca e mai mult decat colegialitate el iti poate spune intr-o zi “poate nu vreau prieteni” asta inseamna ca-i cam incalci din teritoriu si… “dragostea de-a sila-i cam silita!” Sau poate ca tu realizezi ca ti-e drag de el doar la servici, in timpul liber nu-i asa de distractiv.

N-ar fi mai bine sa semnam un contract?! De cate ori cunoastem pe cate cineva sa precizam niste limite. “Pe tine te stiu de la niste prieteni. Eu ii am pe ai mei si mi-e de-ajuns. Nu vrei sa fim doar cunostinte?! Ne salutam daca vrem, daca nu, nu. Nu vrei sa ne salutam? In regula, semneaza aici: refuz de a socializa cu tine. Gata, nici macar nu mai stiu cum te cheama.” sau “Tu cu mine ai vrea sa te cunosti indeaproape? Prea tarziu, mai am liber la ‘cunostinte cu care vorbesc politeturi ieftine’ Interesat? K, te trec pe lista de asteptare. Semneaza aici te rog…”

Sa zica fiecare clar de la-nceput! Ce simple relatii ar mai fi…

4 Comments on “Coleg sau prieten?

  1. @curcubitator: o iau ca pe o vorba veche din trecut nu ca pe un sfat. Cu rabdarea treci si marea… there’s not the point… Vreau contracte si limite prestabilite!!!