Gandurile trandave ale unui pierde-vara, Jerome K. Jerome

Views: 63

“Daca vorbesti ca un idiot cand esti idiot nu e deloc jenant. Daca insa te comporti ca un idiot cand ai suficient bun simt ca sa-ti dai seama de asta e de-a dreptul dureros.”

Nici n-as putea sa nu fiu de acord cu citatul asta, de aia l-am notat, ca mi-a placut. De exemplu, cateodata as vrea sa fiu si eu palita de idiotenie sa vad cum e. Altadata, cand incerc intr-adevar sa trec drept idioata sa scap mai usor, primesc mustrarea: “nu ma asteptam la asa ceva de la tine, am pretentii, tu nu esti idioata. Nu intri in comparatie cu X, el/ea oricum e o idioata”. Si eu atunci incerc sa explic cum ca si eu sunt lovita adeseori de idiotenie. “Las’ nu mai gasi pretexte, tu ar trebui sa fii reactionat pe masura valorii tale.” Gata, nu-mi iese a fi idiot cu unii. Am cunostinte, amici idioate/idioti si de cand m-a lovit pe mine maturitatea (o sa revin intr-un post viitor) am constatat ca pot fi si eu usor clasificata drept idioata din moment ce stau in preajma lor, dar abordez un stil tipic idiotesc incat ne intelegem perfect; daca dupa o discutie cu idiotul X, trec la alta discutie cu vreun rasarit, in primele 5 minute ma concentrez sa revin la normal. Evident interloculorul e siderat: “Ai o zi proasta de nu-ti gasesti cuvintele si le folosesti in contexte total nepotrivite?!”. Pai, cum sa-i explic omului ca idiotenia se ia??? Asa ca am ajuns la o concluzie: sa stiti ca pe idioti nu-i doare cand se gasesc in situatii penibile, e natural, probabil ca acasa mediteaza si realizeaza ca ceva s-a intamplat la masa la care s-a ras in hohote, dar nu s-a ras de ei, s-a ras datorita lor, ca ei au scos gogomania. Si sunt multumiti de sine. Dar cand te afli la examen si scoti o perla de idiot si profu’ iti face observatie, te gandesti la clasica deschidere de pamant doar daca s-ar deschide sa te-nghita, mare favor ti-ar face. Te duci acasa si-ti spui, mare idiot sunt, te pui pe invatat, n-ai mai vrea a doua oara sa te pui singur intr-o astfel de situatie tampita. Care-i asadar diferenta? Idiotenia nu doare pe idiot dupa cum desteptaciunea nu doare pe destept. Invers, e nevoie de piafen sau algocalmin pentru a supravietui.

5 Comments on “Gandurile trandave ale unui pierde-vara, Jerome K. Jerome

  1. Imi amintesc cu nespusa nostalgie de nenumarate examene complet inutile din facultate la care invatam in draci din rusine. Din rusine sa nu stau talamba in fata profului fara sa pot spune nimic…si nu puteam sa nu ma minunez cand in loc de o necesara tacere, unii preferau sa deschida gura si sa dea drumul la cugetari de o nebanuita profunzime si logica.

    Si vorba aia: daca taceai, filozof ramaneai!