Schimbul cărţilor- luna septembrie

Visits: 88

O căldură infernală. Mult prea multe grade pentru o lună de toamnă. Simţeam că mă sufoc, tot drumul, cât l-am ţinut pe Mihai pe telefon- de teama de a trece mai uşor prin deşert- am bombănit, i-am reamintit, l-am terorizat: URĂSC SOARELE! URĂSC CĂLDURA! Sunt un om de iarnă, nu apreciez soarele, nu-mi place căldura. De vreo 2 ani nici măcar nu mai stau la plajă, deşi în trecut asta era activitatea preferată. Prefer să merg săptămânal la solar, să stau 9 minute la prăjeală aerisită, condiţionată, parfumată decât să mă ung cu chestii şi să mă uit spre El, spre Soare, doar-doar să mă prindă maroul fără urme. În fine… chiar urăsc temperaturile astea execrabile.

Cu o plasă plină de cărţi, am ales varianta de mers pe jos în detrimentul unei călătorii scurte şi rapide cu un taxi, doar pentru că logica şi raţiunea îmi lipseau în caniculara zi. Oricum nu eram departe, însă Eric’s Caffe devenise un soi de Mecca pentru mine… Mai trec şi pe lângă un cerşetor, se uită la mine în ochi şi cât îl ţin plămânii îmi mărturiseşte: ‘Ca un porc!!!’ Cine era ca un porc, ce idee dorea în fapt să mărturisească, probabil nu vom afla niciodată… Oricum dacă remarca îmi era adresată, mă bucur că eram un porc şi nu o scroafă. Ajung la destinaţie într-un final… ‘Urăsc căldura’ aşa mi-am făcut intrarea…

S-a umplut de lume, foarte multă lume, dintre veterani menţionez pe:
Andra
Dănutz
Tomata
Richie
Adeline
Alina Valea
Iulia
Dan
şi clasica Ama

Dintre cei pe care eu personal nu am apucat să-i cunosc până acum, spun: Emilian, Oana, Mihaela, Anca B., Sorina Popa, Dacian Tosa, Adriana Buriuc, Ovidiu Ungureanu, Mariana Betea, Diana Petruţ, Anca Macavei.

Întârziaţii, cu o precizie de plus minus 2 ore… Cami şi Radu S. Cum au putut cei doi întârzia atâta, ar putea exista o explicaţie raţională însă prefer să rămân la dubii.

Am descoperit shake-ul de peanutbutter care a făcut furori între participanţi. Ăsta e avantajul de a fi temerar, risc asumat, shake consumat. Eu am deschis discuţia cu rutinatul ‘Gata copii, că începem…’ Defecte profesionale. Am avut cărţi slăbuţe, cărţi bunicele şi cărţi minunate. Nu ştiu ce impresie şi-au făcut noii veniţi despre determinarea cu care am desfiinţat nişte cărţi, sper doar că nu i-am speriat. Că, de exemplu, Iulia a făcut o afirmaţie referitoare la persoana mea pe care nu şi-a justificat-o, presupun că nu a considerat util să dea argument, n-aş vrea să cred că are de-a face cu ‘agresivitatea’ mea devenită redundantă deja.

Nu ştiu cum s-a întâmplat că am plecat din nou cu o mulţime de cărţi, nu ştiu, pot să-mi explic doar că ele, cărţile, au viaţă şi sar aşa de aiurea la mine în plasă, cu ştiinţa mea altfel n-ar fi putut ajunge la mine. Cert este că m-am apucat de Divina Comedie că dacă n-o aduc la schimbul următor mă paşte moartea… şi din privirea lui Dănutz aş zice că nu glumea…

Rest… toate bune şi frumoase, oameni frumoşi, priviri interesate, munţi de cărţi, cititori mai mult sau mai puţin pregătiţi în arta oratorică, cărţi bune, cărţi rele, liste şi listuţe, note justificate, prietenii legate… Ceea ce mă surprinde de fiecare dată este maturitatea cu care este tratată o astfel de întâlnire. Mi se pare fascinant că oamenii nu intră în conflict, în ciuda faptului că polemici se nasc uşor pe baza conţinutului cărţilor. Sunt oameni care nu se cunosc, sunt oameni care n-au niciun soi de motivaţie internă în a-şi menaja sentimentele, sunt oameni diferiţi. Aşadar se dovedeşte că diversitatea uneşte nu dezbină, că oamenilor le e drag de oameni dar asta doar prin prisma cărţilor, deci… lectura ne face mai buni!

Mai multe poze în galeria foto

12 Comments on “Schimbul cărţilor- luna septembrie

  1. Nu am intarziat, am plecat de la un seminar la care ar fi trebuit sa mai stau vreo 2 ore (sacrificiu de politete) ca sa ajung un pic si pe la Schimb de Carti.

  2. Dintotdeauna pasiunile unesc oamenii cei mai diferiti. Asta e si farmecul intalnirilor noastre. La faza cu talentul de orator ma simt..adica de lipsa lui ..dar sunt boboc, o sa invat eu de la voi astia “mari” :redface_wp: :redface_wp:

  3. Cami: Ba ai întârziat! 😀 Ei, bine că ai ajuns până la urmă, asta e cel mai important, tuturor ne plac finalurile fericite.

    Numaplictisi: Este timp pentru oratorie, nu era o remarcă negativă, era o constatare şi nu are legătură cu ‘vechimea’. Este o chestiune de obişnuinţă până la urmă, de controlare a emoţiilor, de plăcerea de a vorbi oamenilor, of, iar nu mai îmi tace gura asta…

  4. O mica critica. Demontarea sau elogiile aduse unei carti in mod cert sunt fenomene subiective, nu discut. Dar sa demontezi o carte pentru ca autorul face te miri ce sau nu iti place de el pur si simplu nu mi se pare corect. Si la SdC ai facut-o de 2 ori.
    1 – cartarescu
    2 – am uitat 🙂

  5. @Ovidiu: Punctul doi m-a convins. 😀 Nu l-am demontat pe Cărtărescu pentru ceea ce face sau nu, l-am demontat pentru exprimarea mult prea încărcată, pentru inconsistenţa subiectului tratat, pentru nejustificata notorietate pe care o are- mi se pare că e un produs de marketing foarte bun; cineva, inclusiv el, face mulţi bani datorită promovării forţate ceea ce nu e corect în raport cu alţi scriitori români mult mai talentaţi pe care îi avem. Nu contest că la schimbul ăsta m-am cam lăsat purtată de val, poate îmi era dor, te invit să citeşti recenzia mea de la Travesti de pe blog, poate acolo am argumentat mai bine. Cert este că subiectivismul e clar inevitabil, eu nu sunt critic litarar să discut o carte după anumite tipare- deşi mă străduiesc să nu fac formă fără fond. Există însă şi situaţia în care cunoşti personal un scriitor, ai o simpatie pentru el deci şi opera sa îţi pare grozavă, asta ţi se pare corect? Până şi marii scriitori au avut detractori, concluzia- nu trebuie să placă tuturor Cărtărescu. 🙂

  6. Pingback: Colecţionara de coşmaruri (XXVII) « Ioan Sorin Usca

  7. Pingback: Rebecca Mohl - Şi totuşi (fragment de roman) « Şeherezada

  8. Pingback: Colecţionara de coşmaruri (XXVIII) « Ioan Sorin Usca

  9. Pingback: Colecţionara de coşmaruri (XXIX) « Ioan Sorin Usca

  10. Danutz: Dacă ai nervi la SC o să-ţi povestesc întreg procesul de stress psihologic pe care l-am trăit de-a lungul unei luni datorită bară din cauza unei cărţi. De fapt, o să te oblig să-l asculţi! 😀